Medencefedés karbantartás

Medence karbantartás

A Medenceépítő Kft. telejeskörű uszodatechnikai szolgáltatása magában foglalja a medencék tisztán tartását, a medencevíz kezelését is. Igény szerint vállajuk úszómedencék, kerti medencék porszívózását, a medencevíz kezelését, a medencefedés takarítását is. Elsősorban Somogy, Tolna, Baranya megye és Budapest területén.

 

Milyen fertőtlenítési technológiát válasszunk?

Ennek a kérdésnek az eldöntéséhez előre tudnunk kell, hogy várhatóan mekkora terhelése lesz/van a medencénknek.

Medencefedéssel lefedett kültéri, vagy beltéri medencének nagyságrenddel(!)  kisebb a terhelése, mint egy fedetlen kültéri medencének.

Vendéglátóhelyek medencéinek jellemzően sokkal nagyobb terhelése van, mint egy családi használatú medencének.

Számolni kell még a 28-30 °C-nál melegebb medencevízzel, mert a baktériumok/algák szaporodási sebessége a hőmérséklet emelkedésével négyzetesen nő. Ezt figyelembe kell venni a masszázsmedencék fertőtlenítésének tervezésekor, de nagy melegben egy jól tájolt fedett úszómedence vízhőmérséklete is lehet kritikusan magas.

Minden fertőtlenítés alapja a medencevíz  pH értékének 7,0-7,6 közti tartása. Ezt kézi vagy gépi, általában pH csökkentő -ritkábban pH növelő- adagolásával érhetjük el.

A gyakorlatban csak a csekély terhelésű medencék fertőtlenítésénél jöhet szóba az alternatív fertőtlenítési megoldások kizárólagos alkalmazása. Alternatív fertőtlenítés alatt a nem klór vagy bróm alapú módszereket értem.

Ide tartozik az ezüst-rézionos fertőtlenítés, az UV-fertőtlenítés, aktív oxigén, stb., és ezek keverékén alapuló termékek.

10 éves magánmedence-karbantartási tapasztalatommal állítom a klóros fertőtlenítés a legmegbízhatóbb. Itt nem a közfürdőkben és az uszodákban tapasztalható klóros vízre gondolok. A magánmedencékben  a közfürdőkben tapasztalt klórérték töredékét kell beállítani. 0,6-1,2 mg/literes klórértéknél nem tapasztalható sem piros szem, sem kiszáradt, viszkető bőr, de még klórszag sem.

Aki az átlagosnál jobban tart a klóros medencevíztől, annak egy még alacsonyabb klórszintet ajánlok, alternatív fertőtlenítéssel kiegészítve.

Vagy a gyakorlatban nagyon beváltsósvizestechnológiát, sósvizes fertőtlenítést.

Ez a módszer is klóralapú, mivel a medencevízhez adott konyhasó(NaCl) elktrolízisével termelődik klór. Egészségügyi szempontból az előnye abból fakad, hogy amikor az aktív klór lekötődik, közvetlenül sóvá alakul vissza, nem pedig valamilyen klórszármazékká, ami a klórszagot, irritációt  okozza a hagyományos klórozás esetében.

További előnye, hogy a legolcsóbb vízfertőtlenítési módszer.

Azoknak nem ajánlom, akik idegenkednek a sós ízű medencevíztől. Bár a sótartalom a tengervíz sótartalmának tizede, de azért a medencevíz olyan sós lesz mint a húsleves. Ezen kívül más kellemetlenséget a fürdőzőnek nem okoz.

Gondolni kell rá, hogy a sós víz megtámadja a normál minőségű rozsdamentes acél létrát, hőcserélőt és többi gépészeti elemet.

A legelterjettebb változatukat ajánlom továbbá 30 m3-nél kisebb medencékhez, mert ezek a készülékek nem automatikusak, nem mérik a medencevíz klórszintjét, nem szabályozzák maguktól a termelt klór mennyiségét, így a kisebb medencéket alul, -vagy túlklórozzák.

Súlyos felárért már megvásárolható az a változat amely a víz klórszintjétől függően termeli a klórt, a víz pH értékétől függően adagol pH csökkentőt. Ez a párosítás a egyik legjobb módszer az egészséges medencevízhez.

A sós/klóros kipárolgás miatt nem ajánlom beltéri medencékhez sem. Előbbi ok miatt számítani kell rá, hogy eltolható fedéssel felszerelt medencék kinyitásakor fojtó, klórgőzzel telített párát lélegezhetünk be. Aki ettől idegenkedik, az válasszon inkább más technológiát.

Legegyszerűbb klórozásos módszer a klórtabletta alkalmazása. A sósvizes fertőtlenítés után ez a legolcsóbb üzemköltségű. Közepes vagy nagyobb terhelés, ill. hosszabb időre magára hagyott medencék (nyaralók) esetén ezzel nehéz tartani az ideális klórszintet.

Erre a problémára nyújt megoldást a folyékony klórautomatikus adagolóval történő bejuttatása. Ezek a készülékek egy mérőszondával mérik a medencevíz klórszintjét és ehhez képest adagolják a folyékony klórt. Így a terhelés hirtelen megváltozásakor is gyorsan reagálnak, ezért a medencében mindig ideális marad a klórszint.

Hátránya hogy a folyékony klór fajlagosan drágább, továbbá hogy a klór(redox)érték méréséhez használt mérőszondát egy-kétévente cserélni kell, és évente többször érdemes bekalibrálni.

Az automatikus klóradagolók olcsóbb változatai nem közvetlenül a klórértéket, hanem az ún. redoxpotenciált mérik, és ebből következtetünk a medencevíz klórszintjére. A redoxpotenciál (mV) értéke viszont nagyban függ a víz pH értékétől, ami kézi pH-adagolás esetén erősen ingadozhat.  Ezért ha állandó klórszintet akarunk tartani a medencénkben, érdemes egy automatikus pH adagolóra is beruháznunk.

Az alábbiakban nézzünk néhány konkrét példát arra, hogy adott fertőtlenítési technológia milyen medencéhez alkalmas:

Klórtabletta:kültéri vagy beltéri, takart vagy takaratlan, 2-50 m3-es medence, kis vagy közepes terheléssel, napi vagy heti felügyelettel.

Sósvizes fertőtlenítő:kültéri, takart vagy takaratlan, 30-100 m3-es medence, kis vagy közepes terheléssel, napi, heti vagy kétheti felügyelettel.

Automatikus klóradagoló:kültéri vagy beltéri, takart vagy takaratlan, 10-200 m3-es medence, kis, közepes, vagy nagy terhelés esetén, napi, heti, kétheti, havi vagy akár háromhavi felügyelettel.

Alternatív fertőtlenítők:beltéri, vagy fedett kültéri, takart vagy takaratlan, 0-30 m3-es medence, kis terhelés esetén.

Számítani kell rá, hogy minél nagyobb a medence térfogata, annál lassabban/lomhábban mozdul el a víz pH-értéke és klórszintje, ezért ritkább felügyeletet igényel. Ebből következik, hogy minél kisebb a medencénk, annál gyakoribb felügyeletet kíván. Legnehezebb a masszázsmedencék vízkezelése.

Azonban mindenre van megoldás. Ha bármiben tudok Önnek segíteni, szívesen állok rendelkezésére:

Hunyadi Zoltán

06 30 270 0 280

info@medencefedes.info

 

Mit tegyünk ha bezöldült a medencénk?

Ha homokszűrős rendszerünk van, ne dobjuk ki! Egy hosszabb ideig szűrt, pH stabil víz –még ha algás is- értékesebb, mint a friss csapvíz, amely kemény, instabil a pH értéke, tele van vassal, mangánnal. Be kell állítani a pH értékét, állandó -3 mg/liter- klórszintet kell tartani, folyamatosan szűrni kell, gyakran tisztítani a szűrőt. Még algaölő sem kell. Nincs az a zöld víz ami így 3 nap alatt ne változna kristálytisztává. Ha mégsem, akkor valami gond van a szűrőnkkel. Használjunk pelyhesítőt is.

Mit tegyünk ha bebarnult a medencénk?

Ez feltöltés után fordul elő, miután beklóroztuk a vizet. Az okozza, hogy a klór kicsapja a vízben oldott vasat, mangánt, fémeket. A homokszűrő ki fogja szűrni, utána vissza kell öblíteni. Használjunk pelyhesítőt.

Mit tegyünk ha opálos a medencevíz?

Ezt a vízben lévő ún. kolloidális szennyeződések okozzák. Ezek olyan kis méretű részecskék, hogy a szűrőhomok már nem képes kiszűrni. Akkor fordul elő, ha már pár napja alacsony a klórszint a vízben. Be kell klórozni a vizet, pelyhesítőszert kell használni, folyamatosan szűrni, gyakran visszaöblíteni. Egy nap múlva kristálytiszta lesz.

 

A Medenceépítő Kft. telejeskörű uszodatechnikai szolgáltatása magában foglalja a medencék tisztán tartását, a medencevíz kezelését is. Igény szerint vállajuk úszómedencék, kerti medencék porszívózását, a medencevíz kezelését, a medencefedés takarítását is. Elsősorban Somogy, Tolna, Baranya és Budapest területén.

7400 Kaposvár, Guba Sándor utca 10. +36 30 270 0 280
Medencefedés, medence fóliázás, teraszfedés, medence építés Pécs, Kaposvár, Balaton

Medencefedés

Medencefedés Pécs, Medencefedés Kaposvár, Medencefedés Balaton, Medencefedés Somogy

Medencefedés

Ismerje meg a lehetőségeket!

Optic

Optic

Thermo/Zero

Thermo/Zero

Thermo Plus

Thermo Plus

Super

Super

Super Plus

Super Plus

Relax

Relax

Fun

Fun

Dimensio

Dimensio

Spa

Spa

Balkon

Balkon

Terrasse

Terrasse

Zero Medencefedés

SZÁMÍT AZ ÁR, DE A MINŐSÉGBŐL SEM ENGEDNE?


VÁLASSZA A "ZERO" TÍPUSÚ MEDENCEFEDÉST!

Árajánlat kérés

Űrlapunk kitöltésével tájékozódhat árainkról.

Cégünkről

Cégünk teljes körű uszodatechnikai feladatokat lát el.

Miket fedünk le?

Nemcsak medencéket, balkonokat, teraszokat is!

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot. Hívjon, írjon üzenetet.

Medencefedés karbantartás

A medencefedés különösebb karbantartást nem igényel.